Tavasz – Újjászületik a kert

A tavasz az új kezdetek időszaka. Ahogy a természet ébred, a kertünkben is megkezdődik az élet. Ebben az időszakban több feladat is vár ránk, amelyek nélkülözhetetlenek a kert egész éves szépségének megőrzéséhez.

 1. Veteményezés és palántázás: Mi, a Minitippnél azt gondoljuk, hogy a tavasz a legjobb időszak a kertben a veteményezésre és a palánták ültetésére. Kezdjük az érzékeny növényekkel, mint például a paradicsom vagy a paprika, amelyeket először cserépben, majd később a szabadföldben érdemes nevelni.
 2. Gyomirtás: Ahogy a növények nőnek, a gyomok is kezdenek terjedni. Elengedhetetlen, hogy rendszeresen eltávolítsuk őket a kertből, hogy a növények számára elegendő tápanyag álljon rendelkezésre.
 3. Fűnyírás: Amint a gyep eléri a megfelelő magasságot, érdemes elkezdeni a fűnyírást, hogy sűrű és egészséges maradjon.

Nyár – A kert teljes pompájában

A nyár a virágzás és a gyümölcsök érésének időszaka. Ebben az időszakban a kertünk a leglátványosabb, de ugyanakkor a legtöbb gondozást is igényli.

 1. Öntözés: Mi, a Minitippnél úgy vélekedünk, hogy a nyári hónapokban az öntözés az egyik legfontosabb feladat. Biztosítsd, hogy a növények elegendő vizet kapjanak, különösen a forró napokon.
 2. Trágyázás: A növényeknek tápanyagra is szükségük van a növekedéshez. Használj természetes trágyákat, mint a komposzt vagy a szerves trágya, hogy megfelelő tápanyagot biztosíts a növényeid számára.

Őszi kerti virágok

Ősz – Felkészülés a télre

Ahogy a napok rövidebbé válnak és a hőmérséklet csökken, eljön az ideje, hogy a kertet felkészítsük a télre.

 1. Levelek összegyűjtése: Az ősz egyik legfontosabb feladata a levelek összegyűjtése. Ezeket komposztálhatjuk vagy a komposztálóba dobhatjuk, hogy természetes trágyaként hasznosítsuk később.
 2. Többcélú metszés: Néhány növénynek, mint például a rózsáknak és a gyümölcsfáknak, szükségük van egy kis metszésre, hogy jól alakuljanak és erősek maradjanak.
 3. Téli takarás: Véleményünk szerint elengedhetetlen, hogy a kertben lévő érzékeny növényeket takarjuk be a télre, hogy megvédjük őket a fagyoktól.

Tél – A kert pihen

Bár a tél a kertben a pihenés időszaka, még mindig akad néhány teendő, amelyek segítenek a következő év sikerében.

 1. Fák és bokrok metszése: Sok fa és bokor számára a tél a legjobb időszak a metszésre. Ez nemcsak az egészségüket segíti, hanem azt is biztosítja, hogy a következő évben is gyönyörűek legyenek.
 2. Fagyvédelem: Ha olyan területen élsz, ahol a hőmérséklet rendszeresen fagypont alá esik, fontos, hogy a növényeket és a talajt megfelelően védjük a fagytól.

A talaj nem csak föld – Érdemes megismerned!

A kertben használt talaj minősége kulcsfontosságú a növények egészsége és fejlődése szempontjából. Ezért az év elején, – de legalább egy új kert gondozásba vételekor – érdemes elvégezni egy talajvizsgálatot, hogy megtudjuk, milyen tápanyagokra van szüksége a kertünknek. Mi, a Minitippnél határozottan azt gondoljuk, hogy a talaj minőségének figyelembevétele létfontosságú a sikeres kertészkedéshez. Talajvizsgálatot számos, erre szakosodott talajvizsgálattal foglalkozó laborban igényelhetsz!

 1. Talajjavítás: Ahhoz, hogy a növényeink jól fejlődjenek, gondoskodjunk a talaj megfelelő pH-értékéről és tápanyag-tartalmáról. Komposzt hozzáadásával és kerti trágyával javíthatjuk a talaj minőségét és struktúráját.
 2. Komposztálás: A konyhai és kerti hulladék komposztálásával nemcsak a környezetet óvjuk, hanem saját magunknak is előállíthatunk értékes tápanyagokat tartalmazó földet. Ha van kerted, fontolj meg egy komposzthalom létrehozását!

Ökológiai kertészkedés – Lépj zöldebb utakra!

A természetes kertészkedési módszerek nemcsak a kertednek, hanem a környezetnek is jót tesznek. Véleményünk szerint érdemes megfontolni az ökológiai kertészkedés bevezetését.

 1. Természetes növényvédő szerek: Ha csak lehetséges, kerüljük a kemikáliákat és használjunk természetes, környezetbarát növényvédő szereket, amelyek nem károsítják a környezetet és nem/ vagy legalább nem olyan mértékben mérgezőek.
 2. Víz spórolás: A víz tulajdonképpen egy rendkívül értékes erőforrás. Használj csepegtető öntözőrendszert, esővízgyűjtőt és víztakarékos technikákat a kert öntözéséhez.

Kert és környezet – Légy tudatos kertész!

Emlékezzünk arra, hogy a kertünk egy része a nagyobb ökoszisztémának, ezért felelősséggel tartozunk a környezetünk iránt.

 1. Méhbarát növények: Engedd meg, hogy mi, a Minitippnél felhívjuk a figyelmedet arra a rendkívül fontos tényre: a méhek létfontosságúak az ökoszisztémánkban. Ültessünk méhbarát növényeket, mint például a levendulát vagy a zsályát, hogy támogassuk ezen rovarok túlélését.
 2. Madáretetés: A madarak is részei a kerti ökoszisztémánknak. Az év hideg hónapjaiban etessük őket, és biztosítsunk számukra biztonságos helyet a fészkeléshez.

A kertészkedés nemcsak egy hobbi, hanem – divatos kifejezéssel élve – egy életforma. Mi, a Minitippnél azt reméljük, hogy ez a kerti kalendárium segíteni fogja a kerted gondozását és fejlődését. Sok sikert kívánunk minden kertészeti kalandodhoz!