Közeleg a nyár, és egyre többen gondolnak a strand formájukra. Azok, akiket a fogyás foglalkoztat, elkerülhetetlenül számtalan diétával találkoznak. Ez a cikk bemutatja, hogy melyik 6 diéta különösen hatékony.

1. kalóriaszámlálás

A kalóriaszámlálás különösen hatékony a fogyásban. Ennek alapja, hogy úgynevezett kalóriadeficitet érsz el. Ez akkor következik be, ha több kalóriát fogyasztasz, mint amennyit megeszel. Ily módon a test a zsírtartalékokból merít, és gyorsan szép eredményeket lehet elérni.

A kalóriaszámlálás során fontos, hogy ne menjünk a szervezet alapanyagcseréje alá. Ez egyéni, és azt a kalóriamennyiséget írja le, amelyre a szervezetnek szüksége van a fontos funkciók fenntartásához.

Ezenkívül mindig elegendő tápanyagot és fehérjét kell fogyasztania. Emiatt a fehérjeturmixokat ajánlják a diétákhoz. Mindent tartalmaznak, amire a szervezetnek szüksége van az alultápláltság elkerülése érdekében. Ez egy egészséges és hatékony módja a fogyásnak.

2. alacsony szénhidráttartalmú étrend

A fogyás másik népszerű módja az alacsony szénhidráttartalmú diéta. A cél az, hogy minél kevesebb szénhidrátot fogyasszon. Az ilyen étrendek tehát főként az egészséges zsírokra és fehérjékre támaszkodnak. A gabonatermékek és a hüvelyesek tilosak, míg a hal, a hús, a zöldségek, a magvak, a diófélék és a tejtermékek engedélyezettek.

Az egészségügyi szakértők szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrend segít gyorsan elérni a kezdeti sikereket. Ez különösen motiválónak tekinthető. Ez annak köszönhető, hogy kezdetben főként a tárolt víz veszik el. Ez az izmokban és a májban tárolt szénhidrátokban található. De vigyázz: ha abbahagyod az alacsony szénhidráttartalmú diétát, a víz gyorsan újra elraktározódik.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta gyakorlati szempontja, hogy elkerülje a sóvárgást. Ez azért van, mert a szénhidrátok hatására az inzulinszint megugrik, majd lezuhan. Ez fokozott étvágyhoz és sóvárgáshoz vezet. Mivel az alacsony szénhidráttartalmú étrend elsősorban fehérjére és zsírra épül, ez ellen hat.

3. Mediterrán étrend

A mediterrán étrendet az egyik legegészségesebb és leghatékonyabb diétának tartják. Az élvezetet is hangsúlyozza. Itt nem az önmegtartóztatás és a tiltások a napirend. Ez főként annak köszönhető, hogy a mediterrán étrend inkább egy étrendi változtatás, mint egy gyors diéta.

Olyan élelmiszerek kerülnek a tányérra, mint a teljes kiőrlésű termékek, diófélék, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök. A halak és a tenger gyümölcsei is engedélyezettek. Az egészséges zsírok különösen fontosak a mediterrán étrendben. Az olívaolajban található omega-3 zsírsavakat rendszeresen kell fogyasztani. Amit azonban kerülni kell, az a vörös hús és a cukor.

4. flexitáriánus étrend

A flexitáriánusok olyan emberek, akik időnként lemondanak a halról és a húsról. A flexitáriánus étrend tehát nem csak korszerű egy olyan időszakban, amikor a fenntarthatóság nagyon fontos, hanem nagyon hatékony is. Az étrend változatosabb és összességében egészségesebb a hús és a hal időnkénti mellőzése miatt. Mindazonáltal nem kell teljesen lemondania az állati zsírokról és fehérjékről. Ez azt is lehetővé teszi, hogy jobb minőségű hústermékeket vásároljon – ha már így döntött, tegyen is érte.

Az étrend rugalmassága azt is jelenti, hogy nincsenek szigorú tilalmak. Ezáltal a mindennapi életben is használható és nem demotiváló. Ez azt jelenti, hogy a flexitáriánus étrend nemcsak néhány hétig, hanem hosszú távon is követhető. A vegetáriánus és vegán receptek nagyon jól működnek.

5 Mayo Klinika diéta

A Mayo Klinika diétáját úgy tervezték, hogy segítsen heti akár öt kilogrammot is leadni. A hangsúly a negatív szokásoktól való megszabaduláson és azok jó szokásokkal való felváltásán van. Fontos: A Mayo Klinika diétája nemcsak arról szól, hogy mit eszik, hanem arról is, hogy hogyan étkezik. Ez praktikus, ha figyelembe vesszük, hogy sokan csak azért híznak, mert rossz étkezési szokásaik vannak.

Ezzel a diétával leleplezi a rossz szokásokat. Ilyen például a tévé előtti evés vagy a túl gyors evés. A testmozgás és az általánosan egészséges életmód ugyanilyen fontos szerepet játszik. Hosszú távon a Mayo Klinika diétája is a táplálkozás megváltoztatására összpontosít. Egy másik pozitív mellékhatás: a diéta még a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthet.

6. ketogén diéta

Az alacsony szénhidráttartalmú diétához hasonlóan a ketogén diéta is szénhidrátok nélkülözése. Itt azonban az egészet egy teljesen új szintre emelik. Míg az alacsony szénhidráttartalmú diéta során akár 100 g szénhidrátot is fogyaszthat, addig a ketogén diéta során ez az érték mindössze 20 g-ra csökken. Ez némileg megnehezíti a megfelelő élelmiszerek kiválasztását. A zöldségeknél is figyelni kell arra, hogy mely fajták tartalmaznak kevés szénhidrátot. Itt is fehérjékkel és zsírokkal dolgozunk. Ezenkívül a ketogén diéta állítólag segít megelőzni a rákot, vagy akár leküzdeni a már meglévő rákot. Természetesen ez a diéta nem csodaszer.