A divat világában sokféle kifejezéssel találkozunk, melyek néha homályosak lehetnek. Egyik ilyen gyakran használt, mégis sokak számára nehezen definiálható fogalom a „smart casual” öltözködési stílus. De mit is jelent pontosan ez a kifejezés, és hogyan illeszthetjük be a mindennapjainkba? Mi, a Minitippnél, elhoztuk nektek a válaszokat!

Smart casual: A definíció

A „smart casual” egy olyan öltözködési stílus, amely a hivatalos (vagy „business”) és a hétköznapi stílus között helyezkedik el. Ez egyensúlyt teremt a kényelem és az elegancia között, lehetővé téve számunkra, hogy minden helyzetben stílusosak maradjunk anélkül, hogy túl formálisnak vagy túl laza megjelenésűnek tűnnénk.

Alapvető darabok a smart casual gardróbban

Felsők

 • Ing: Egy jól illeszkedő ing sosem megy ki a divatból. Választhatsz egyszerű fehér, pasztell színekben vagy diszkrét mintával rendelkező ingeket.
 • Pulóver vagy kardigán: Egy vékony pulóver vagy kardigán tökéletes választás lehet az ing felett.

Alsók

 • Farmer vagy chino nadrág: Egy jól illeszkedő, sötétebb színű farmer vagy chino nadrág sokoldalú darabnak számít.

Cipők

 • Bokacsizma vagy loafers: Ezek a cipők elegánsabbá teszik az összképet, mégis kényelmesek.

Kiegészítők

 • Öv: Egy jó minőségű bőröv mindig jó választás.
 • Karóra: Egy klasszikus dizájnnal rendelkező óra remekül mutat.

Gyakori hibák a smart casual stílusban

Mi, a Minitippnél, úgy gondoljuk, hogy míg a smart casual rugalmas öltözködési stílus, mégis könnyű túlzásba vinni. Íme néhány dolog, amit érdemes elkerülni:

 • Túl sok ékszer: A visszafogott, elegáns megjelenés érdekében kerüld a túlzottan hivalkodó ékszereket.
 • Túl laza ruhadarabok: A túl bő, lazább szabású ruhadarabok eltéríthetik az elegáns, de mégis kényelmes megjelenést.

Hogyan kezdjük el a smart casual öltözködést?

Mielőtt belevágnál a smart casual öltözködésbe, fontos, hogy tisztában legyél a saját ízléseddel és kényelmi zónáddal. Nem mindegyik smart casual darab lesz neked tökéletes, és ez rendben is van. Kezdj néhány alapdarab beszerzésével, és építsd fel fokozatosan a gardróbodat.

Női smart casual tippek

 • Szoknyák és ruhák: Egy jól szabott, térdig érő szoknya vagy egy egyszerű, klasszikus ruha remek választás. Ezeket kombinálhatod egy szép blúzzal vagy kardigánnal.
 • Blézerek: Egy jól szabott blézer kiválóan kiegészíti a smart casual megjelenést. Válassz semleges színeket, mint a fekete, szürke vagy bézs.

Férfi smart casual tippek

 • Pólók: Igen, egy pólót is viselhetsz a smart casual stílusban, de kerüld a túl hivalkodó mintákat és logókat. Egy egyszerű, jól illeszkedő póló tökéletesen működik egy blézerrel vagy kardigánnal.
 • Sportos cipők: Bár a smart casual egy elegánsabb stílus, egy tiszta, letisztult designú sportcipő is működhet, ha jól kombinálod.

Évszakok szerinti smart casual

Tavasz és ősz: Ebben az átmeneti időszakban réteges öltözködés a kulcs. Gondolj egy könnyű kabátra vagy trench kabátra. Farmerokkal, sálakkal és egy pár bokacsizmával kombinálva remek megjelenést kölcsönöz.

Nyár: A lenvászon nadrágok és szellős blúzok ideje. A loafers és a szandálok is remek választásnak bizonyulnak ebben az évszakban.

Tél: Kövessük a réteges öltözködés aranyszabályát! Vastag pulóverek, hosszú kabátok és sálak dominálnak. Ne felejtsd el a meleg, de elegáns csizmákat sem.

Az alkalmakhoz igazodva

Egy munkahelyi interjúra vagy egy baráti találkozóra is lehetőségünk van smart casual stílusban megjelenni. Mi, a Minitippnél úgy gondoljuk, hogy a legfontosabb a helyzetnek megfelelő öltözködés. Mindig gondolj arra, hogy milyen eseményre készülsz, és válaszd az öltözéketed ennek megfelelően!

Összegzés: A smart casual öltözködés remek lehetőséget kínál arra, hogy kifejezzük egyéniségünket, miközben alkalmazkodunk a különböző eseményekhez. Szerintünk, ha megérted az alapelveit, könnyedén tudsz majd választani azok közül a ruhadarabok között, amelyek a legjobban kifejezik te is vagy és amiben a legkényelmesebben érzed magad.