Nemcsak a korona járvány idején, hanem általában véve is egyre népszerűbbek a kerékpárok. Különösen a városokban egyre többen vannak azok, akik szeretnék jelentősen csökkenteni ökológiai lábnyomukat, és ezért a közepes távolságokat is szívesen teszik meg kerékpárral. Gyakran beszélnek európában kerékpáros forradalomról. De mit is jelent ez pontosan? Nézzük:

A bringa, mint divatkellék

Amikor az emberek a kerékpározásról beszélnek, nem csak az ökológiai kérdésről van szó, mert a kerékpározás már régóta társadalmi trenddé is vált. Évről évre egyre többen használnak kerékpárt Magyarországon. Az emelkedő benzinárak miatt ez a jelenség nem fog csökkenni – sőt, éppen ellenkezőleg. Sokak számára a kerékpár már egyfajta státuszszimbólumnak számít.

Egy izgalmas tanulmány például megállapította, hogy a kerékpárosok várható élettartama átlagosan 14 hónappal hosszabb. A rendszeres testmozgás erősíti a szív- és érrendszert és serkenti az anyagcserét. A kerékpározás tökéletes állóképességi tevékenység, amely hozzájárulhat a jó egészséghez. Az e-bike összecsukható kerékpár is lehetséges, és megkönnyíti a mindennapi közlekedést.

Mindent a környezetért

A fenntarthatóság és a környezetvédelem korunk legnagyobb problémái közé tartozik. Mindenkinek minden nap lehetősége van arra, hogy hozzájáruljon egy jobb jövőhöz. A kerékpár első osztályú lehetőség, mert használatával rengeteg CO2-kibocsátást és részecskeszennyezést spórolhatunk meg, amit az autó használata okozna. Ezen túlmenően más előnyök is vannak, különösen a városokban, például a lakosok kisebb zajszennyezése.

kerékpáros

Kerékpár, mint közlekedési eszköz

Időközben sok nyaraló is felfedezte a kerékpárt. Az utazási irodák egyre több megkeresést kapnak a nagyobb kerékpáros túrákról itthon és külföldön. A változatosság alig ismer határokat – a hegyi kerékpártúrák, a versenykerékpár útvonalak vagy a downhill csak néhány terület, ahol remekül szórakozhat a kerékpárjával. A nagyvárosok általában már felkészültek a turistákra. Budapesten és a kisebb városokban is mindennapossá vált a bringás közlekedés.

A bukósisak nagyon fontos életmentő felszerelés

Ha kerékpárt szeretne vásárolni, soha ne féljen megrendelni hozzá egy bukósisakot. Régóta bizonyított, hogy a bukósisakok megbízható védelmet nyújtanak az életveszélyes sérülésekkel szemben. Kerékpáron mindig veszélyben vagy, mert az autóval ellentétben nincs gyűrődési zóna körülötted.

A fejet ez különösen érinti, mert attól függően, hogy hogyan esünk, nehéz elkapni magunkat, és a fejre esés gyorsan végzetes következményekkel járhat. Természetesen a gyártók már régóta felismerték, hogy sok kerékpáros nem szívesen visel sisakot, ezért folyamatosan igyekeznek továbbfejleszteni modelljeiket, hogy azok ne csak biztonságosabbak és könnyebbek legyenek, hanem vizuálisan is vonzóbbak, és így nagyobb valószínűséggel viselik őket. Közben már vannak teljesen feltűnésmentes modellek.

Egyes gyártók olyan változatra specializálódtak, amelyet a nyakad körül viselhetsz, mint egy sálat. Esés vagy baleset esetén a sál úgy működik, mint egy légzsák, a másodperc töredéke alatt felfúvódik, és megvédi a fej teljes területét. A sisaktól függetlenül nem szabad alábecsülni a biciklizés veszélyeit, és a divat szempontját félre kell tenni.